Press "Enter" to skip to content

Kaip pasirinkti tinkamą apšvietimą stoginei terasai?

Tinkamai pasirinktas apšvietimas stoginei terasai gali paversti jūsų lauko erdvę jaukia ir funkcionalia vieta poilsiui, vakarėliams ar šeimos susibūrimams. Kadangi stoginės terasos apšvietimas turi atitikti įvairius poreikius – nuo funkcinio apšvietimo iki estetikos kūrimo, svarbu atsižvelgti į keletą pagrindinių veiksnių. 

Apšvietimo tikslas

Pirmasis žingsnis – apsvarstyti, kokią funkciją turi atlikti apšvietimas. Stoginė terasai gali būti apšviesta labai įvairiai.

  • Pagrindinis apšvietimas skirtas bendrai terasos erdvei apšviesti. Tai gali būti lubiniai šviestuvai, sieniniai žibintai ar žemos įtampos LED juostos, kurios tolygiai apšvies visą erdvę
  • Akcentinis apšvietimas naudojamas tam, kad išryškintų tam tikrus dizaino elementus, pavyzdžiui, augalus, sienas, dekoratyvinius objektus ar stoginės struktūrą. Tai gali būti prožektoriai arba kryptiniai šviestuvai.
  • Funkcinis apšvietimas būtinas zonose, kur reikalingas aiškus matomumas, pavyzdžiui, prie lauko baldų ar stalo, prie kepsninės ar baro zonos. Tokiose vietose rekomenduojama įrengti ryškesnius, tiesioginio apšvietimo šaltinius.

Apšvietimo stilius

Apšvietimo pasirinkimas taip pat priklauso nuo jūsų stoginės terasos stiliaus. Jei norite, kad apšvietimas derėtų su bendra erdvės estetika, verta atsižvelgti į šiuos aspektus:

  • Minimalistinis stilius. Jei jūsų terasa yra šiuolaikiško, minimalistinio stiliaus, tiks paprasti, švaraus dizaino šviestuvai. LED juostos ar įmontuoti šviestuvai gali sukurti modernų, estetišką vaizdą.
  • Kaimiškas ar natūralus stilius. Jei jūsų terasa yra daugiau natūrali, su mediniais elementais, gali tikti medienos arba metalo elementų turintys šviestuvai. Tokiems stiliams dažnai pasirenkamos žvakės, šviesos girliandos arba klasikiniai šviestuvai.
  • Eklektiškas ar bohemiškas stilius. Šiam stiliui puikiai tinka įvairūs kabantys šviestuvai, spalvoti žibintai ar net rankų darbo šviestuvai, kurie suteiks jaukumo ir šilumos.

Toreda galerija rasite daugiau pavyzdžių. 

Apšvietimo tipas

Renkantis tinkamą apšvietimą stoginei terasai – būtina atsižvelgti į šviesos šaltinio tipą. 

  • LED šviestuvai. Tai vienas iš efektyviausių apšvietimo sprendimų. LED lemputės naudoja mažai energijos, tarnauja ilgai ir gali būti įvairių spalvų ar ryškumo, leidžiant pritaikyti apšvietimą pagal poreikius.
  • Saulės energija. Jei norite ekologiško sprendimo, saulės energija maitinami šviestuvai gali būti geras pasirinkimas. Jie paprastai įkraunami dieną ir automatiškai įsijungia sutemus, todėl yra patogus ir taupus pasirinkimas, nors jų galia gali būti ribota.
  • Žemos įtampos apšvietimas. Tai dažnai naudojamas sprendimas lauko zonose, nes jis yra saugus, energiją taupantis ir lengvai valdomas. Šio tipo apšvietimas dažnai naudojamas kurti subtilų, atmosferišką apšvietimą.
  • Šviesos girliandos. Girliandos su mažomis lemputėmis puikiai tinka terasai suteikti jaukumo ir šventinę atmosferą. Tai ne tik gražus, bet ir efektyvus sprendimas, kai norite išryškinti terasos perimetrą ar erdvės zonas.

Atsparumas oro sąlygoms

Kadangi stoginės terasai apšvietimas yra lauko sąlygose, svarbu pasirinkti tokius šviestuvus, kurie būtų atsparūs oro sąlygoms. Rinkdamiesi apšvietimą, atkreipkite dėmesį į IP (Ingress Protection) reitingą, kuris nurodo šviestuvo atsparumą dulkėms ir drėgmei. Lauko šviestuvams rekomenduojama rinktis bent IP65 reitingą, kuris užtikrins atsparumą lietui ir kitoms nepalankioms oro sąlygoms.