Press "Enter" to skip to content

Picerijų istorija

Picos yra neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalis, tačiau šios skanaus maisto oazės turi ilgą ir įdomią istoriją. Picos atsiradimo pradžia siekia senus laikus, o šios maisto vietos tapo kultūriniais ir gastronominiais simboliais.

Picos tėvynė- Italija

Picos istorija glaudžiai susijusi su Italija, šiauriniu Europos pusiasaliu, kuris tapo picos kilmės vieta. Kaip rodo picos pavadinimo etimologija, picos pavadinimo kilmė  siejama su lenkimu arba spaudimu. Pirmieji žinomi rašytiniai paminėjimai apie picą siekia XIII amžių, tačiau kaip masinio vartojimo maistas pica pradėjo sparčiai plisti tik XVIII amžiuje.

Pirmoji picerija

Pirmoji oficialiai užregistruota picerija buvo „Port’Alba” Neapolyje, įkurta 1830 m. Ši picerija įsitvirtino Neapolio stogų rajone, kur picos pardavimas buvo vykdomas tiesiog nuo stalo. Šioje picerijoje picą buvo galima gauti nedelsiant, be išankstinio užsakymo ar ilgo laukimo. Tiesiog atėjus į piceriją, klientai galėjo nusipirkti jau paruoštą pica.Tai buvo ne tik picerija, bet ir susitikimo vieta, kur žmonės galėjo mėgautis šiuo nauju ir skaniu maisto patiekalu.

Picos paplitimas pasaulio kultūrose

Nuo Neapolio “Port’Alba” picos pamažėle užkariavo visą pasaulį. Emigrantai iš Italijos platinę picą skirtinguose pasaulio kampeliuose padėjo jai tapti vienu iš populiariausių patiekalų. JAV, kur gyvena didžiulė italų bendruomenė, tradicinės noriu picos pradėjo keistis, prisitaikydamos prie skirtingų ingredientų ir klientų skonių.

Picos kultūros įtaka

Picos kultūra išsiplėtė ir įtakojo ne tik maisto pasirinkimą, bet ir visuomeninį gyvenimą. Picerijos tapo ne tik maisto tiekėjais, bet ir susitikimo vietomis, kur draugai susirenka pavalgyti, pasidžiaugti bendravimu. Neretai  ten pietaujama su verslo partneriais, švenčiami įmonių jubiliejai ar tiesiog vaikų gimtadieniai. Picerijos yra vietos, kurios prisideda prie šeimos ir draugų santykių puoselėjimo kur noriu picos kepimo menas tampa kultūriniu paveldu.

Picos ateitis: inovacijos ir unikalumas

Šiandien picerijos nebeatspindi tik Italijos virtuvės tradicijų, kiekvienas miestas turi savo firminę picą, picerijos taip pat eksperimentuoja su skirtingais skoniais, formomis ir garnyrais. Inovatyvūs picerijų šefai kuria unikalias picas, atspindinčias šiuolaikinį skonį.

Daugiau informacijos apie noriu picos tinklalapyje: WWW. FOKUSPICA.LT